به گزارش راهبرد معاصر کندی سرعت اینترنت مشکل همیشگی شهروندان ایران است و مردم همیشه از کندی سرعت اینترنت شکایت دارند اما اخیرا کاربران از سرعت پایین نت کلافه شدند . کندی اینترنت از ساعت 21 اوج میگیرد و تا صبح ادامه دارد . یک مقام مسئول دلیل کندی اینترنت در ساعات اوج مصرف را قطعی کابل در دریای مدیترانه مطرح کرد و نکاتی در این باره ارائه کرد.
با نزدیک شدن به نوروز 1400 و ایام قرنطینه کرونا این سوال پیش می آید که در ایام عید با وجود کرونا و ماندن در خانه باید قید اینترنت را زد؟ مسئولان پاسخ این سوال را دادند و گفتند که در ایام نوروز این مشکل رفع می شود و امکان قطعی اینترنت در نوروز 1400 وجود ندارد. آنها با بیان اینکه مردم نگران نباشند گفتند که تمام تلاش خود را برای رفع کندی سرعت اینترنت وای فای و ایرانسل می کنند.
کندی و اختلال در اینترنت کیفیت کشور مسئله امروز و دیروز نیست. مدتهاست که کاربران و کسبوکارها با این مسئله دست و پنجه نرم میکنند. در هفتههای اخیر، اما ماجرا به اختلال شدید اینترنت در ساعت۲۱ به بعد مربوط بود که بهتدریج باعث گسترش اعتراض کاربران شد.
بهتازگی، اما سرانجام پس از مدتی نه چندان کوتاه از شکایات کاربران در فضای مجازی در مورد کند شدن سرعت اینترنت در ساعات پس از ۹شب، یک مقام مسئول در این مورد اظهارنظر کرده است.
بهتازگی یکی از کاربران توییتر تصویری از پاسخ شرکت مخابرات ایران را که از طریق سامانه ۱۹۵ دریافت کرده بود، مبنی بر «اعمال پالسی و سیاست محدودکننده از سمت شرکت زیرساخت» منتشر کرد.
این مسئله شایعه عمدی بودن اختلال اینترنت را در شبکههای اجتماعی مطرح کرد، اما اکنون بار دیگر گفته شده که قطعی کابل عامل این مشکل بوده است.
چند هفتهای است که همه ما در ساعات پیک مصرف اینترنت (بین ساعات 21 تا یک بامداد)، با کاهش محسوس سرعت مواجهایم و این مشکل، در زمان استفاده از شبکههای اجتماعی بینالمللی مثل اینستاگرام، بیشتر خودش را نشان میدهد. ابتدا شایعات و حدس و گمانهایی درباره احتمال کاهش عمدی سرعت اینستاگرام در میان کاربران فضایمجازی مطرح شد اما حالا مشخص شده است که مشکل کندی اینترنت و بهویژه در بخش اینترنت خارجی، داخلی نیست و مربوط به قطعی زیرساخت اینترنت، در آبهای مدیترانه است که حالا هم به دلیل حضور ناوهای ناتو، امکان رفع نقص آن وجود ندارد؛ چراکه شرکت پیمانکار اپراتور قطر، فعلا نمیتواند به آن منطقه سفر کند.
«پیمان قرهداغی» مدیرکل دفتر حفاظت از حقوق مصرفکننده سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، ماجرا را اینطور شرح داده است: «از چند هفته قبل، مسیر ارتباطات بینالملل زیرساخت از طریق قطر، با قطعی همراه بوده و ۸۵۰گیگابیت از ظرفیت اینترنت زیرساخت از دست رفته است. بنابر گزارشهایی که شرکت ارتباطات زیرساخت به سازمان تنظیم ارائه کرده، این قطعی، در دریای مدیترانه و حدفاصل مصر و ایتالیا رخ داده و اپراتور بالادست شرکت قطری اعلام کرده است تا ۴ فروردین به دلیل مانور نیروهای ناتو امکان ورود به حریم دریایی نقطه قطع را ندارد. بنابراین، احتمالا این قطعی اینترنت که معادل ۲۰درصد کل ارتباطات بینالملل کشور است، حداقل تا ۱۵ فروردین به طول میانجامد». قرهداغی این نکته را هم گفته که« عمدیبودن اعمال محدودیت صحت ندارد و به دلیل این قطعی، طبیعتا در ساعات پیک مصرف اینترنت، با کمبود پهنای باند مواجهایم».
بیم از نوروز با کرونا و بی اینترنت!
با این شرایط حق داریم کمی نگران تعطیلات نوروز باشیم؛ دو هفتهای که قرار است بیشتر در خانه بمانیم و خودمان را با اینترنت و فضای مجازی سرگرم کنیم تا کرونا برای چندمینبار، شکستمان ندهد اما شاید در این نبرد، اینترنتمان یاریمان نکند. این نگرانیها را با دکتر «داوود زارعیان»، معاون شرکت مخابرات ایران، در میان گذاشتهایم و او به سوالات ما پاسخ داده است. تاکید دکتر زارعیان در این گفتوگو هم، این بوده که «مردم نگران کندی اینترنت در تعطیلات نوروزی نباشند، مشکل حل خواهد شد».
شرکت مخابرات: مردم نگران نباشند
زارعیان در ابتدای گفتوگو اظهار میکند: تامینکننده ارتباطات بینالملل در کشور، وزارت ارتباطات و به طور خاص شرکت ارتباطات زیرساخت است که همواره تمام تلاششان این بوده که کشور با مشکل حیاتی در تامین این نیاز مواجه نشود. اکنون هم وضعیت اینترنت بینالملل در کشور طوری نیست که مشکلساز شود و مطمئنا با تمهیدات شرکت ارتباطات زیرساخت، شرکت مخابرات و شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت، سعی خواهد شد حداقل تاثیرات منفی را در سرعت داشته باشیم».
در نوروز مصرف اینترنت داخلی بیشتر میشود
زارعیان نکته دیگری را هم میگوید که نگرانیها را درباره پایینبودن سرعت اینترنت در ایام نوروز کمتر میکند: «معمولا در ایام نوروز، میزان مصرف اینترنت داخلی افزایش مییابد و دلیل آن هم استقبال بیشتر مردم از سرگرمیهایی مانند تماشای فیلمها و سریالهای آنلاین است. در شرکت مخابرات نیز هماکنون 31 درصد مصرف پهنای باند مربوط به اینترنت داخلی است که طبق تجربه سالهای قبل، پیشبینی میکنیم این میزان در نوروز افزایش یابد که مشکلی برای تامین آن وجود ندارد».
تعطیلی سودمند ادارات و شرکتهای دولتی
اما زارعیان به نکته جالبی هم اشاره میکند که باز هم رفعکننده نگرانیهای ماست؛ هرچندکه تاکید دارد این موضوع، دیدگاه شخصی و نگاه کارشناسی خود است نه یک اظهارنظر رسمی و حقوقی: «در ایام نوروز با تعطیلشدن بسیاری از سازمانها و شرکتها، میزان قابلتوجهی از مصرف اینترنت بینالمللی کشور کاهش پیدا میکند و به تبع آن پهنای باند بیشتری در اختیار کاربران خانگی قرار میگیرد». زارعیان در پاسخ به این سوال که «رابطه شرکتها و ادارات بعضا دولتی، با اینترنت بینالمللی چیست؟» میگوید: «بسیاری از کارمندان سازمانها و شرکتها، در کنار فعالیتهای معمول خود، فضای تعامل و ارتباطی خودشان را در شبکههای اجتماعی هم دارند و معمولا این گروههای ارتباطی در شبکههای اجتماعی بینالمللی مثل واتساپ ایجاد میشود که طبیعتا بخشی از پهنای باند بینالمللی را اشغال میکند، بنابراین وقتی این سازمانها و ادارات تعطیل باشند، مصرف اینترنت این تعاملات گروهی هم کاهش پیدا میکند و پهنای باند بیشتری در اختیار عموم کاربران قرار میگیرد».
به امید سفر قطریها
توضیحات معاون امور مشتریان شرکت مخابرات ایران به خراسان، کاملا امیدوارکننده است و تا حدودی خیالمان را درباره نوروز و اینترنت راحت میکند. اما طبیعتا نمیشود مشکل ایجادشده برای 20 درصد اینترنت بینالملل کشور از مسیر مدیترانه را فراموش کرد و باید امیدوار بود که اپراتور بالادست شرکت قطری، هرچه زودتر به مدیترانه سفر کند و پای ناوهای ناتو را از روی اینترنت ما بردارد.